Jordgubbar är rika på antioxidanter. Halten av antioxidanter är 5 till 10 gånger högre än i äpplen. Jordgubbar är även mycket rika på ellagsyra som man hittar både i kärnorna och i fruktköttet.
Jordgubbar innehåller också mer C-vitamin än apelsiner och halterna ökar ju rödare bären är. De är även rika på folsyra.
En portion färska jordgubbar ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra.
Folat, eller folsyra, är ett viktigt vitamin som behövs för bildningen av röda blodkroppar och för en normal fosterutveckling under graviditeten.
Ett gott bärpulver för hela familjen. Enkelt att strö över yoghurt, fil eller varför inte i en läskande och färgsprakande smoothie? Man kan också använda jordgubbspulvret som smaksättning i grädden i olika bakverk, i pannkaka, plättar och våfflor. eller i hemmagjord glass.
Ett tips på riktigt hälsogodis är att blanda jordgubbspulvret med smält choklad. (Helst då mörk choklad) Eller gör din egen ansiktsmask genom att blanda jordgubbspulvret med lite citronsaft. Massera sedan ut massan i ansiktet och låt sitta i cirka 10 minuter.
Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller, t.ex. oljor kommer oss inte tillgodo på samma sätt. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältningskanalen. Dessa bär mals till pulver av hela bäret, både skal, saft, fruktkött och frön följer med, så att alla dess goda och effektiva ämnen kan utnyttjas av kroppen.
Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av bär som finns så nära. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.
Varför torkade bär?
Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller, t.ex. oljor kommer oss inte tillgodo på samma sätt. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältningskanalen. I bärpulvret är fröet malet så att alla dess goda och effektiva ämnen kan utnyttjas av kroppen.
Innehåll:
100g Jordgubbspulver. Inga tillsatser.
Vanlig dosering: 1-2 tsk gärna fördelat över dagen. Strö över fil, gröt eller som dryck. 1 tsk/dag räcker ca 1,5 månader.