Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Svarta vinbär

Svarta vinbär är verkligen Nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener.

Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck. Svarta vinbär innehåller också den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, t.ex. svarta vinbär och blåbär.
 

De är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk. Svarta vinbär innehåller vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

 

__________________________

 

Svarta vinbär är ett nyttigt bär som är rikt på C-vitamin och är en av våra vanliga trädgårdsbuskar. Av bären tillverkas gelé, saft, sylt och det är en vanlig smaksättning till brännvin och vodka. Av bladen går det att göra örtte. Te av bladen är urindrivande. Även den råa juicen är urindrivande.
 

Nyttigt i svarta vinbär
Juicen och bären är mycket rika på C-vitamin. Per 100 g bär finns 210 mg C-vitamin.

Den lila eller mörk röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck.
 

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
 

Vodka med svarta vinbär
Traditionen att krydda vodka med svarta vinbär har sin historia i Ryssland liksom vodkan. Vodka kryddad med svarta vinbär får en gul, grön till lila färg med en viss sötma. Vodkan känns ofta syrlig och sammandragande i munnen.


Snaps med svarta vinbär
Fyll en flaska till 3/4 med svarta vinbär och några blad. Häll på valfri vodka upp till kapsylen. Låt flaskan stå en månad och sila sedan bort bären.

Längre lagring ger en djupare smak och en svagt brun smak.


Svarta vinbär med sin goda smak, höga halt av C-vitamin och exotiska antioxidanter är högt efterfrågan. Smaken hos svarta vinbär går också mycket bra tillsammans med just mejeriprodukter.

Mer C-vitamin i svarta vinbär

C-vitamin är viktigt för tillväxten och reparationen av kroppen och ger immunförsvaret extra kraft, men genom att det är vattenlösligt kan kroppen inte lagra C-vitamin.

- Vi behöver äta mat som är rik på C-vitamin varje dag, men de flesta äter helt enkelt inte tillräckligt med C-vitamin. Svarta vinbär innehåller mer C-vitamin än apelsiner och en ännu högre halt i dem kan bara vara en bra sak, berättar Dr Hancock.
 

Svarta vinbär i Sverige
Svarta vinbär från Sverige, UK m.fl. länder på samma breddgrader är mycket mörka. Kraftigt mörk färg är nära associerat med höga halter av polyfenoler. Våra svenska svarta vinbär är därför excellenta för vår hälsa.
 

Svarta vinbär och läkemedel
Många växter är s.k. MAO-hämmare. En MAO-hämmare stoppar de enzymer ansvariga för att bryta ned nor-adrenalin, serotonin m.fl. signalsubstanser. Detta innebär att de kan förstärka effekten av ett större antal läkemedel som påverkar hjärnan. Bland dessa finns SSRI-läkemedel (Cipralex, Zoloft, Cipramil m.fl.), centralstimulerande läkemedel och flera andra.
 

De flesta vanliga livsmedel som är MAO-hämmande har en i praktiken svag effekt som är försumbar i normala mängder. Viss forskning antyder att svarta vinbär kan ha en mer potent MAO-hämmande verkan. Det är därför klokt att vara försiktig med svarta vinbär om man äter läkemedel som verkar i hjärnan: antidepressiva läkemedel, läkemedel mot ADHD, lugnande läkemedel, läkemedel mot psykoser m.m.
Källa: Nyfikenvital.org

 

__________________________

 

Ämnen som finns i blåbär och svarta vinbär kan bromsa vårt inre åldrande.
I en studie på patienter med njursvikt ska forskare vid Karolinska institutet undersöka effekten av dessa så kallade antocyaner.Är det så att det här påverkar oxidativ stress kommer det att bli jätteintressant, säger docent Peter Stenvinkel.
 

Den normala förbränningen av syre i cellerna är förenad med sådan oxidativ stress som bryter ner kroppen och får den att åldras. Denna process i cellerna finns med som bakomliggande orsak till flertalet hjärt- och kärlsjukdomar. Rökning, solning, stress och dålig kost är faktorer som påskyndar nedbrytningen. Så kallade antioxidanter som finns i frukt och grönsaker tros ha motsatt effekt.
 

För njursjuka dialyspatienter kan den oxidativa stressen vara direkt livsavgörande. Det inre åldrandet går mycket snabbt och det är inte ovanligt att en 30-årig dialyspatient har blodkärl som motsvarar en 80-årings. Risken att de ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är stor.

- Därför är vi intresserade av inflammationer och oxidativ stress, det som vi kallar icke-traditionella riskfaktorer, säger Peter Stenvinkel.
 

I den studie som nu ska påbörjas kommer patienterna att behandlas med ett läkemedel innehållande antocyaner från blåbär och svarta vinbär. Förhoppningen är att man med hjälp av dessa ska kunna bromsa nedbrytningen i celler och vävnader.

Resultaten från studien väntas vara klara någon gång mot slutet av året.
Källa: Sydsvenskan.se

 

Drift & produktion: Wikinggruppen