Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Havtorn

Dessa bär kan höja immunförsvaret allmänt. Traditionellt använt mot hjärt- kärlsjukdomar, hudåkommor, problem med urinvägar och slemhinnor. Havtorn kan motverka inflammationer och stabilisera cellmembranen, vilket kan vara till nytta för hud och slemhinnor. Stärkande vid stressrelaterade åkommor.
 

Den är mycket taggig, har svårplockade små orange bär. Havtorn är tvåbyggare. För att få en rik bärskörd måste man plantera buskar av båda könen.
Havtornets bär innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler. Havtorn innehåller också B12 och omega 3, 6, 7 och 9 och ca 6 ggr mer C-vitamin/100g än apelsiner.
 

Utmärkande för just havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror.De ger orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter. Det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.
 

Havtorn innehåller stora mängder C-vitamin och olika former av B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, E och K-vitamin, 7 olika flavonoider, karoten, folsyra, 20 olika mineraler och spårämnen bl.a. fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink.

 

__________________________

 

Havtorn nya innebäret
Livsmedelsindustrin har fått upp ögonen för havtornet, det saftrika men föga näringskrävande bäret med rötter i Tibet. Snart väntas den inhemska odlingen skjuta fart.

– Vi har arbetat med havtorn sedan mitten av 1980-talet, säger Kimmo Rumpunen vid Lantbruksuniversitetets anläggning i Balsgård.
 

Det var på mitten av 1980-talet som Balsgård inledde ett projekt där forskarna studerade hälsovärdet hos olika bär samtidigt som man funderade på vad som skulle kunna vara intressant tjugo år senare.

Forskarljuset sattes på en rad olika arter som rönn, try, nypon och så havtorn.
– Det finns gott om olika vitaminer samt en rad bioaktiva ämnen i havtornet, säger Kimmo Rumpunen. Flera vetenskapliga studier som beskriver havtornets effekter är på gång.
 

Forskningen har hittills visat att havtorn påverkar bland annat hjärt/kärlsystemet i positiv riktning.

Öland har blivit lite av havtornets medelpunkt i landet. På Torslunda försöksstation har man sedan 1997 bedrivit växt- och odlingsförsök med fem havtornssorter utvecklade vid Balsgård.
 

Livsmedelsindustrins ökande intresse för det som kallas functional food, eller rentav medical food, ökar stadigt och redan nu finns havtorn i en rad produkter. Det handlar om allt från rena havtornsdrycker till havremjölk och fil med havtorn som tillskott.Havtorn används också som smaksättare i mineralvatten och lokalt produceras marmelad, sylt och chutney samt olika teer.
 

Oljan från havtorn har en bra fettbalans och finns som näringstillskott i kapselform. Havtorn sägs ha en hudläkande egenskap och på marknaden finns olika krämer och tvålar baserade på havtornsolja.

Enligt Kimmo Rumpunen blir nästa steg att bygga upp en större odlingsareal med fler odlare som kan garantera jämna leveranser.
 

I omvärlden är det flera länder som redan satsat på havtornet. Ryssland var tidigt ute, följt av bland annat Finland, Estland, Lettland, Ungern och Holland samt Chile och Kanada.
– I Baltikum odlas havtorn på 700–800 hektar och där är man i färd med att bygga upp en vidareförädlingsindustri, säger Kimmo Rumpunen som hoppas att Sverige ska hitta fram till en strategi för en framtida havtornsproduktion.


Vitaminbomb trivs vid havet
Havtorn är en lövfällande buske och mindre träd med torniga grenar, långsmala blad och stora gula till orangea, saftrika frukter. Växten var känd i Tibet redan på 700-talet. I Sverige förekommer den allmänt på stränder längs ostkusten, i Skåne och Bohuslän.
 

Bären är rika på A-, C- och E-vitamin, goda fetter och en rad bioaktiva ämnen. Bären används till saft, juice, sylt, marmelader och teer men också som smaksättare. Oljan används som kosttillskott i kapslar och ingår också i läkande hudpreparat.
Källa: Sydsvenskan.se Av Stig Larsén
 

__________________________

 

Havtornsbären har höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A och E, med högt flavonoidinnehåll. Mer än 10 flavonoider har identifierats.
Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler finns.

Ett särdrag för havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror.

 

Ett kännetecken är att såväl fruktköttet och -skalet innehåller höga lipofila ämnen. Bären innehåller upp till 13% lösliga sockerarter, främst glukos, fruktos och xylos, 3,9% organiska syror, främst äpple- och succinsyra. Havtorn är rikt på protein och fria aminosyror. Totalt finns 18 aminosyror i bären. Havtornsjuice innehåller minst 18 kemiska element bl.a kväve, fosfor, järn, mangan, bor, kalcium, aluminium och silikon.
Källa: Havtornspecialisten.se

 

Drift & produktion: Wikinggruppen